Königs operation

Königs operation innebär att avlägsna nagelanlaget för att åtgärda nageltrång. Videon nedan beskriver tekniken i detalj.

Königs operation

Metod vid Königs operation

 • Ledningsanestesi vid stortåns bas.
 • Anbringa blodtomt fält genom att krama åt ordentligt och använda en stasslang.
 • Incision vid nagelanlagets bas som frilägger nagelanlaget (görs ej vid alternativa metoden nedan)
 • Klipp bort en remsa av nageln med rak sax ned mot nagelanlaget.
 • Skrapa eller skär bort eventuell granulationsvävnad.
 • Excidera motsvarande del av nagelanlaget vasst, ned mot basen av ändfalangen. Ska få benkontakt. Viktigaste delen av operationen eftersom inkomplett excision kan ge återväxt av nageln.
 • Slut incisionen med enstaka suturer.
 • Omläggning med förband.
 • Släpp stasen och låt patienten ligga i 15 minuter med benet i högläge för att minska risken för blödning.

Delvis alternativ metod med fenol:

Partiell evulsio med fenol
 

Efter att remsan av nageln klippts bort (fjärde punkten ovan): för in en bommullsöronpinne doppad i fenol > 80% (Apoteket AB Fenol 90%, flytande, steril, ATL-K) i sårhålan proximalt och rotera pinnen i en minut, endast över nagelanlaget. Upprepa proceduren och använd totalt 4 pinnar. Fenol är frätande, undvik därför att spilla på omgivande hud.

Torka ur och neutralisera genom att flöda med natriumklorid. Avsluta med omläggning.

Läs mer: FoU-arbete av Per Pettersson, distriktsläkare på Tidans Vårdcentral i Skaraborg, “Nageltrångskirurgi, med eller utan fenol – vad är bäst?

Referens film: Kirurgiska kliniken, Universitetssjukhuset Örebro

Relaterade artiklar

Svar

 1. Jag håller med till 100%! Vi har använt fenolablation i alla tider med gott resultat. Både snabbare, enklare än Königs op och ger mindre postop komplikationer såsom recidiv, infektion och smärta. Sårhålan dräneras bra eftersom man inte syr in alla bakterier i såret.
  Fenolablation är “the treatment of choice” enligt Bandolier och Cochrane. Finns också bra bilder på Internetmedicin.se under “nageltrång”.

 2. Königs operation som beskrivit på videofilmen från kir klin Universitetssjukhuset Örebro är en smärtsam, onödig, besvärlig och för patienten en högst obehaglig upplevelse.
  Metoden med phenoletsning är enklare och har inte flera recidiv men fram för allt har patienten ingen smärtor efter och kan omedelbart återgå till vanlig aktivitet .
  Knud Wang Rasmussen dist läk Klippan